Вицепремиерът Томислав Дончев за ТИЗ: „Тракия икономическа зона е един от икономическите центрове на България.“

Tomislav Donchev in Trakia EDU

Вицепремиерът Томислав Дончев за ТИЗ: „Тракия икономическа зона е един от икономическите центрове на България.“

Този септември имахме удоволствието да посрещнем заместник министър-председателя на Република България Томислав Дончев в индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона. Причината за визитата бе официалната церемония по откриването на Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ.

На официалното събитие вицепремиерът сподели: „Тракия икономическа зона е един от икономическите центрове на България, без преувеличение. Тя е нещо уникално. Първо с мащабите си: Почти 11 млн. кв.м., над 2 млрд. инвестиции от момента на създаването си. Тук са представени 180 фирми, като става въпрос за неслучайни фирми – електроника, производство на автомобилни компоненти и др. Зоната е уникална и с друго, тук имаме модел на сътрудничество между бизнеса и общините, тук имаме случили се неща, които преди това не са се случили никъде другаде. Освен да се гордеем с този икономически център ние правим и друго, опитваме да се поучим от опита тук, до някаква степен дори да копираме всичко, което се е случило.“

Изключително щастливи сме, че съвместната ни работа с институциите и бизнеса, стартирала преди 2 години, придава формата на нещо така необходимо на Пловдив, а именно Центърът за професионално обучение ТРАКИЯ. Центърът е гордост не само защото е първият в страната обучителен център в индустриална зона, но и заради неговата мащабност. В проекта се използват високотехнологичните машини на световните компании SMC, Шнайдер Електрик, Милара Интернешънъл и АББ. Повече по темата можете да прочете в статията Първият обучителен център за индустриални кадри в Пловдив се надява да предизвика революция.

Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона, а мисията му е да предостави необходимата квалифицирана работна ръка на производствените компании в Пловдив и региона. Когато действаме заедно, в сътрудничество и гледаме в една посока, работата ни дава повече от добри резултати. Ето защо насърчаването на подобни проекти в страната е от значителна важност.

По въпрос на иновациите и инвестициите в България, вицепремиерът Томислав Дончев коментира следното в „Сутрешен блок“ по БНТ 1: „България има много добре работещи индустриални зони – и частни, и държавни. Необходими са още поне 10. Локацията не е въпрос на игра с картата – тя предполага добра транспортна свързаност, потенциал, кадри, както и впрочем, активни институции на място. Ние имаме концентрация на подобни зони на юг – най-голяма е Тракия икономическа зона, която е в района около Пловдив.“

Акценти от интервюто на вицепремиера, за иновациите и инвестициите в България, може да гледате от 20 минута на видеото: