Компанията

За компанията
Визия & Мисия

Тракия икономическа зона е верен партньор на чуждестранни и местни инвеститори в процеса на създаване на нов или разширяване на съществуващ бизнес. Ние предлагаме от Build-to-Suit решения до пълен пакет с услуги, които са подходящи за бизнеси от типа производство, логистика, търговия и дистрибуция. Нашата мисия е да създадем здравословна среда за всички компании в нашите зони и да подпомогнем техния устойчив растеж.

Създадена официално през 2013 година, Тракия икономическа зона (ТИЗ) е успешен пример за колаборация между „СИЕНИТ ХОЛДИНГ“ АД, техни партньори от Италия и Израел, както и една от най-значимите индустриални фирми в България – „КЦМ 2000“ АД. Консултант по проекта е Респект Консулт ООД- една от водещите адвокатски кантори в България. Проектът обединява 6-те индустриални зони – „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Парк „Иновации“ и Агроцентър „Калояново“. 

 След старта на първата зона през 1996 г. до 2018 г. са привлечени над 200 компании, повечето от които световни лидери в своята област. С повече от 20 години опит,  площ от 10 700 000 м², реализирани над 3 милиарда евро инвестиции и открити над 50 000 работни места с гордост можем да кажем, че ТИЗ е най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона не само в България, но и в Югоизточна Европа.  

 Благодарение на постиженията на Тракия икономическа зона град Пловдив влезе в челната тройка в категория „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ (FDI strategy) в класацията Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019) на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“.  Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в класацията на световната медия. 

 За развитието на Тракия икономическа зона през 2014 г. се обединиха Община Пловдив и още 8 местни общини и няколко сдружения. Благодарение на успешния модел за публично-частно партньорство, ТИЗ успява отлично да осъществява и координира съвместната работа с местна и държавна власт, образователни институции, асоциации и бизнес общности. 

Предимствата на България

✓ Член на ЕС и НАТО

✓ Пълна политическа и финансова стабилност

✓ Бързо развиваща се икономика

✓ Квалифицирана работна сила

✓ Правна рамка, отговаряща на изискванията на ЕС

✓ Силна държавна подкрепа

✓ Най-ниските оперативни разходи в ЕС

✓ Корпоративен данък, започващ от едва 10%

✓ Данък върху доходите на физическите лица, започващ от едва 10%

Предимствата на Пловдив

✓ Уникално географско местоположение – близо до първокласни
международни транспортни коридори

✓ Развита инфраструктура – електричество, газ,
вода, канализация, телекомуникации,
бърз интернет

✓ 9 големи университета с технически и
икономически дисциплини

✓ 80 технически и езикови гимназии

✓ Център за обучение на инженери и
производствен персонал, специализиран в
професионални и технически умения

✓ Отличен климат – само 30 минути до
планината и 2 часа до морето

✓ Много добре балансиран стандарт на живот

✓ 75 000 заети в промишлеността