„Тракия икономическа зона“ продължава да расте и да разкрива нови работни места

„Тракия икономическа зона“ продължава да расте и да разкрива нови работни места

Инж. Панчев, успешният бизнес модел на „Тракия икономическа зона“ съдейства за установяването в България на водещи международни компании, а също така и за разширението на съществуващи производства. Какви са потенциалните възможности за привличане на нови инвеститори по време на българското председателство на Съвета на ЕС?

Това е една сериозна възможност да бъде популяризиран добрият опит и пример, който „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) успя да реализира през последните години в привличането на инвеститори. За шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС страната ни ще бъде посетена от голям брой политици, медии, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Визити в такъв концентриран вид се случват много рядко. Трябва да успеем да се възползваме от това, че България ще бъде в центъра на вниманието, ще влиза по-често в световните новинарски емисии.

Пловдив ще бъде участник в няколко събития, едно от които е TCI European Conference на 20 – 22 март 2018 г. Основаната през 1998 г. TCI е водеща глобална мрежа от организации и практици, които работят и си партнират за развитие на клъстерите и тяхната конкурентоспособност.

Ние разчитаме много, че чрез тази нова за нашата страна, но вече успешна форма за сдружение – клъстерът, ще успеем да запознаем бъдещи инвеститори с възможностите за развитие в България, с възможностите за евентуални партньорства тук – нещо, към което се стремим все повече. Все по-често българските производители намират своите партньори в чужбина. През последните години имаме много примери за такова успешно сътрудничество. Компании, които идват в България, си търсят поддоставчици и партньори, това им дава спокойствие и увереност да направят своите инвестиции тук. В лицето на българския бизнес те намират коректния партньор. Към нас, към „Клъстер Тракия икономическа зона“, вече се отнасят доста български компании, които искат да им помогнем в установяване на сътрудничество с инвеститори, възложители, доставчици или с откриване на пазари, за реализиране на продукцията или популязиране на услугите им.

Именно сътрудничеството на „Сиенит Холдинг“ АД с „КЦМ 2000“ АД, с българско-израелски и българско-италиански компании и 9 общини от Пловдивска област е в основата на „Тракия икономическа зона“. Тя е модел за публично-частно партньорство, който дава добрия пример как бизнесът и общините заедно могат да бъдат успешни.

„Тракия икономическа зона“ работи съвместно и с най-голямата общност в Европа за наука и бизнес – германския институт „Фраунхофер“, който е най-значителното научноизследователско сдружение за приложни изследвания на Стария континент.

 

Инвестициите в ТИЗ доведоха до икономически бум в Пловдив и региона. Какви са постигнатите резултати през 2017 г.?

Ще започна с това, че в България ще има производство на самолетни части, и то именно в „Тракия икономическа зона“.

Френската компания „Латекоер“ (Latécoère), водещ доставчик в самолетната индустрия, на 27 септември 2017 г. започна изграждането на завод за самолетни части в Индустриална зона „Марица“. В числа: инвестицията е върху 37 дка, I фаза: сграда с РЗП 5000 кв.м (4000 кв.м за производство и 1000 кв.м за администрация), осигуряване на 200 нови работни места.

Една от най-големите компании за осветителни системи в света – германският технологичен гигант Osram, откри през октомври завод до Пловдив с обща площ 16 000 кв.м, което включва производствена част и складове. Инвестицията е в размер на 25 млн. евро. В предприятието вече работят 500 души, а общият им брой трябва да достигне 900 до средата на 2018 г.

INTRAMA, утвърден производител на висококачествени термоформовъчни машини, автоматични зареждащи устройства за слайсирани продукти, фолиа и пликове за бариерна опаковка и самозалепващи етикети на рола, откри през юли 2017 г. модерна производствена база за 20 млн. лева с РЗП 7192 кв.м, с над 100 нови работни места.

MAN Truck & Bus Center изгради нов сервиз с 2000 кв.м хале, обща площ 6 дка.

„ВП брандс интернешънъл“ нае 4 дка логистичен склад в Индустриална зона „Марица“. Инвеститор на склада е българско-израелската компания „Сенсор“.

Холандската TNT Express, придобита от американската компания за куриерски услуги FedEx, нае спедиторска база – 1200 кв.м в Индустриална зона „Марица“.

Белгийската компания „Малмар“ нае част от сграда в зона „Пловдив“ за нов център за развойна дейност в областта на машиностроенето, инвестицията е за половин милион евро.

Компанията с белгийска собственост „Марбул“ изгради нов производствен цех за облекло с РЗП 3300 кв.м в Индустриална зона „Раковски“.

Английската „Уилям Хюз“ пусна в експлоатация нова производствена линия за 1.7 милиона лева, с която осигури 10 нови работни места.

Посочените проекти са само една малка част от инвестициите в ТИЗ. Има такива, за които не можем да дадем информация в цифри, но знаем, че се реализираха под формата на разширения на производства. Много голяма част от компаниите, които се установиха при нас, непрекъснато инвестират в оборудване, в увеличаване на персонала, в усвояване на нови производства и продукти. Нямаме цялата статистика и данни, но и това, което знаем, не е никак малко.

 

Какви са плановете ви за развитие на ТИЗ през 2018 г.?

Като цяло интересът от компании от страните от Европейски ясъюз е най-голям. В първите дни на 2018 г. имахме успешни срещи с немски инвеститор в областта на производството на автомобилни части. Имахме преговори и с турска компания – също произвеждаща автомобилни компоненти. От южната ни съседка е и инвеститор в сектора за машини и системи с цифрово програмно управление. Хубаво е, че това са високотехнологични производства, които ще изискват квалифициран персонал.

Доста дълъг е списъкът на българските фирми, които ще стартират инвестициите си през тази година. В момента за една част от тях се извършва и процедура по сертифицирането им като инвеститор клас А.

Ето и конкретните фирми:

 

 • TVT (България) – логистични услуги/опаковки, терен 20 дка – 4500 кв.м застроена площ
 • „Елко мес“ (България) – завод за колбаси, терен 15 дка, застроена площ 4000 кв.м
 • „ЕНКО Пластикс“ (България) – пластмасови транспортни опаковки, разширение на производството, терен 30 дка
 • „Теолино Пласт“ (България) – логистика, терен 25 дка, хале 4000 кв.м
 • „Стинг“ (България) – дистрибутор на лекарства, терен 8 дка – складове 3800 кв.м
 • „Хюманита“ (Германия) – завод за сортиране и рециклиране на текстил, 120 работни места
 • „Кауфланд“ (Германия) – разширение на централния логистичен склад, терен 160 дка – логистика 30 000 кв.м
 • „Уилям Хюз“ (Англия) – поредно разширение – 1000 кв.м
 • „Мекалит“ (Германия) – поредно разширение с 5 млн. евро в сграден фонд, с 30% увеличаване на производствените площи и удвояване на административната площ
 • VEM (Германия) – джойнт венчър на фирма „Мекалит“ с нов немски инвеститор, нов завод на територията на „Мекалит“, инвестиция над 1 млн. евро в оборудване за производство на матрици, шприцформи за всякакви пластмасови детайли и в перспектива щанци, нови работни места – 150
 • „Вили Елбе Аутомотив България“, дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen – нов склад за готова продукция върху 1500 кв.м за 2 млн. лв., 10 нови машини за 4 млн. евро, 50 нови работни места
 • „Биомашиностроене“ (България) – строителство върху площ 32 дка на 2 логистични площадки и 2 производствени халета с обща площ 6000 кв.м.

 

Миналата година обявихте разширяване на проекта „Тракия икономическа зона“ към Хасково и Бургас. Има ли потенциални възможности за разгръщане на публично-частно партньорство с местните власти с цел изграждане на индустриални зони и свързаната с тях инфраструктура? Да, категорично има такава възможност. В момента се променя Законът за инвестиции и се надявам чрез него да имаме по-добра възможност за регулиране на тези отношения. Искам да благодаря на Министерство на икономиката за съдействието и подкрепата, които оказва на българския бизнес.

 

Как вървят преговорите с азиатските компании, в т.ч. и с индустриалните зони в Китай и Южна Корея, с които ТИЗ подписа меморандуми за сътрудничество?

2018 г. се надяваме да бъде преломна година за отношенията с Китай. България ще бъде домакин на среща на върха по инициативата „16+1“ – Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай. През май очакваме министъра на земеделието на Китай. Знаете, че в „Тракия икономическа зона“ вече функционира „16+1“ Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в Китай и страните от ЦИЕ. Инициативата е резултат на общите усилия на Министерството на земеделието, храните и горите, Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа и ТИЗ.

В момента доразработваме проекта за логистичен хъб, който ще представим на китайските партньори от Шенджен, Нинбо и Циндао за съвместно финансиране. Надяваме се 2018 г. да е знакова с подписването на споразумение за реализирането на логистичния хъб и от китайска страна.

 

Липсата на квалифицирани кадри е един от сериозните проблеми за предприятията. Какви инициативи предприема ТИЗ в тази насока?

За 1 754 167.51 лв. сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ стартира оборудването на учебен център с 10 зали за теоретично и 1 за тренировъчно обучение за изграждане на фундаментални знания и компетентности в различни за индустриалното производство области и умения в работата, обслужването и проектирането на мехатронни системи със средна и висока степен на автоматизация.

Средствата за центъра са по европроект „Таргетирано развитие и актуализация на клъстерни информационни активи“ (ТРАКИА) по договор № BG16RFOP002-2.009-0045-C01, чийто бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“. Финансирането е по оперативна програма „Иновации иконкурентоспособност“2014-2020, приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, по процедура „Развитие на клъстери в България“. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Безвъзмездната финансова помощ е 1 243 790.56лева, 30%от общата стойност – 510 376.95 лева, е съфинансирането от „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Учебният център е на територията на Индустриална зона „Раковски“, част от ТИЗ, и до края на 2018 г. трябва да разполага с 211 компютъра и модерен софтуер. В рамките на проект ТРАКИА се въвежда електронна платформа за управление на учебен процес и провеждане на иновативни електронни, уеб базирани и дистанционни обучения за нуждите на индустрията. Изграждат се споделена инфраструктура и ноу-хау за общи клъстерни дейности оборудване за зали за обучения, тренировъчен център за учебна практика, с което ще се предоставят услуги по обучение в различни направления както на персонала на дружествата – членове на клъстера, така и по заявка на външни клиенти.

 

Стои ли вече на дневен ред изграждането на жилища за индустриални работници по проект на „Клъстер Тракия икономическа зона“?

Да, стои на дневен ред. Тази инициатива е свързана с подобрените възможности да внесем работници отвън. Това е цял един процес – жилищата заедно с образованието и квалификацията на кадри са един проект. Жилищата са добро продължение на проекта за образователния център.

 

Като цяло интересът към ТИЗ от компании от ЕС е най-голям. В първите дни на 2018 г. имахме успешни срещи с немски инвеститор в областта на производството на автомобилни части.

Имахме преговори и с турска компания – също произвеждаща автомобилни компоненти.

От южната ни съседка е и инвеститор в сектора за машини и системи с цифрово програмно управление. Хубаво е, че това са високотехнологични производства, които ще

изискват квалифициран персонал.