Мощни фирми със заводи край Пловдив с обща декларация

Мощни фирми със заводи край Пловдив с обща декларация

Статия от: plovdiv24.bg 

Автор: Екип на plovdiv24.bg 

Линк към статия 

33 фирми от „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ и висше учебно заведение излязоха с обща декларация към медиите и обществеността, в която заявяват, че работят с изключително внимание и отговорност към ситуацията с коронавируса, за да осигурят физическо, психологическо и икономическо здраве на своите служители.

„Срокът за подписване на декларацията беше изключително кратък, буквално часове, и не всички компании успяха да се включат. Убеден съм, че и останалите 130 фирми от „Тракия икономическа зона“ прилагат всички мерки срещу коронавируса и ще подпишат декларацията в следващите дни“, категоричен е инж. Пламен Панчев, създателят на най-мащабната индустриална зона не само в България, но и в Източна Европа.

ТИЗ е дом на над 180 компании, половината от които чуждестранни, в които работят над 35 000 души. В някои от заводите се трудят над 2 000 служители. „Чрез тази Декларация бихме искали да намалим създадената в момента паника, да успокоим работниците от фирмите в ТИЗ, че се взимат всички предпазни мерки за тяхното здраве и безопасна работа“.

Инж. Панчев допълва още, че екипът на „Клъстер Тракия икономическа зона“, който оперативно ръководи ТИЗ, се старае да помогне за снабдяването на компаниите с предпазни средства и дезинфектанти. Създадената общност в Тракия икономическа зона е изключително полезна в такива кризисни ситуации, убедени са мениджърите на фирмите.

Текстът на декларацията към медиите и българската общественост:

В днешните трудни времена е от ключово значение да се осигури ясна, базирана на фактите и открита комуникация пред обществеността. Фирмите, които са в „Тракия икономическа зона“, работят с изключително внимание и отговорност към ситуацията с коронавируса, за да осигурят физическо, психологическо и икономическо здраве на своите служители. 

 Предприемаме всички възможни мерки за:

• идентифициране на хора със симптоми чрез проверка на температурата и медицинска помощ на място

• предотвратяване на инфекции чрез дезинфекция на работните места, общите пространства и фирмения транспорт, както и спазване на строги хигиенни стандарти в помещенията за хранене

• разделяне на големите групи от хора чрез използване на хоум офис, доколкото е възможно повече, осигуряване на безопасно работно разстояние, разделяне на почивките, минимизиране на контакта между различните смени и т.н.

• работа в съответствие с препоръките на Световната здравна организация, като осигуряваме предпазна екипировка

• гарантиране на спазването или надвишаване на всички препоръки от местната здравна инспекция, която вече потвърди това чрез проверки на място

• следим непрекъснато ситуацията и взимаме съответстващите на промените мерки

• в зависимост от конкретните производствени дейности, някои фирми предприемат допълнителни мерки.

Нищо обаче не може да замени личната отговорност на всеки един от нас. Моля, измервайте температурата си, останете си вкъщи, ако имате висока температура или кашлица, спазвайте разстояние от минимум 1,5 метра. Най-важното – моля съобщете за контакти с всички потенциални заразени или такива, пътували до държави с висок риск. Това ще осигури безопасността на вас, вашите семейства и колеги. 

В същото време е изключително важно да създадем условия за икономическо благополучие в дългосрочен план, да продължим да поддържаме и създаваме нови работни места и в бъдеще. Много предприятия и семейства са силно засегнати от кризата. Някои от нашите клиенти обявиха преустановяване на дейността си, но за щастие повечето все още работят и имаме поръчки от тях. Ние носим социална отговорност да не ги разочароваме в такъв момент. Техният бизнес ще спре, ако не доставяме нашите продукти. Работните места и доходите на много семейства зависят от това – не само нашите, но и тези на нашите клиенти по целия свят. 

Нуждаем се от пълната подкрепа на всички служители, правителство и медии, за да предприемем правилните мерки в този труден момент заедно – с грижа, взаимно разбиране и отговорност!

Списък на първите 33 фирми и 1 висше учебно заведение, подписали декларацията /имената са по азбучен ред/:

„АББ България“ ЕООД – клон Раковски, „Амер Спортс България“ ЕООД, „Анди БГ“ ООД, „Био Фреш“ ООД, „Велотек“ ЕООД, „Витанеа“ ООД, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, „Вюрт Електроник ИБЕ БГ“ ЕООД, „ЕНКО Пластикс“ ЕООД, „ЗГП“ ООД, „ЗГП България“ АД, „Индекс-6“ ООД, „Интеркомплекс“ ООД, „ИНЧ-ФРИГО“ ЕООД, „КАТРИН – КО“ ЕООД, „Краго“ ЕООД, КЦМ 2000 ГРУП, „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД, „Лидер 96“ ООД, „Макском“ ЕООД, „Мекалит България“ ЕООД, „одело България“ ЕООД, „Пролифт“ ООД, „Сенсата Технолоджис България“ ЕООД, „Сиенит Холдинг“ АД, „Супер Финиш 2000“ ООД, „Теолино пласт“ ООД, „Техно Акташ“ АД, „Теолино пласт“ ООД, „Уилям Хюз България“ ООД, „Хайкад Инфотех“, „Чиполино“ ЕООД, „Юпитер 05“ ООД, „Юпитер Метал“ ООД.