Бизнесът има препоръки как да се избегне икономическата карантина

Бизнесът има препоръки как да се избегне икономическата карантина

Статия от: plovdiv24.bg  

Автор: Екип на plovdiv24.bg 

Линк към статия 

Катя Стайкова, директор Връзки с обществеността в Тракия икономическа зона, В развитие, 27.03.20

В Тракия икономическа зона работят над 180 компании и засега никоя от тях не е спряла да работи. Продължава производството, а някои от тях са с намалени обеми. Това каза Катя Стайкова, директор Връзки с обществеността в Тракия икономическа зона, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Ще изпратим препоръки на бизнеса към правителството, за да може да избегнем икономическата карантина. На първо място изключително важно за бизнеса, не само в Тракия икономическа зона, но и в България като цяло,  е логистиката. Това означава да може суровините и материалите за нашите производства да пристигат в срок, както и нашата продукция да стига навреме при клиентите ни. Ако може правителството да ни помогне за това камионите да не чакат с дни по границите, ще бъде от изключително значение”.  

По думите й другият проблем е достъпът на служителите до работното място, който затруднява бизнеса финансово и административно.

“В Тракия икономическа зона работят поне 3-4 завода, които имат поне 2000 служители. Всеки ден по 4000 декларации трябва да разпечата администрацията за тези свои служители. Моето лично мнение е, че КПП-тата в областните градове могат да се превърнат пунктове за разпространяване на заразата. Когато полицаят взема документ от заразен човек, а после от незаразен, той неволно със своите ръкавици пренася заразата”.  

Предложението е да се представя една служебна бележка от предприятието, която да бъде поставена на стъклото на автомобила и без да се докосва от полицая, да става преминаването. Според Стайкова това би улеснило и самото придвижване.

Другите препоръки са отстрочване с поне 3 месеца на данъци, ДДС и осигуровки, осигуряване на достатъчно нисколихвено финансиране за бизнеса с частични държавни гаранции от страна на търговските банки и отсрочка на плащания по фирмените кредити – да се отсрочи плащането по главници за 9 или 12 месеца, като плащанията на тези отсрочки да се включат в края на периода на кредита.

“Нека има ясни и прагматични изисквания за безопасност и стандартът да е един. В сегашната ситуация е много важно да има еднакви стандарти за всички региони и всички фирми. Голяма част от нашите фирми имат клонове в други региони на страната и санитарните изисквания са различни в различните региони”.  

Ето и някои от останалите предложения на Тракия икономическа зона: 

– Гъвкави модели за разходите по персонала, които да позволят на работодателите да запазят възможно най-много работни места (например възможност за пращане в платен, в неплатен отпуск или намаляване на работното време за определен период по решение на работодателя според клиентските поръчки).

– За запазване на работните места повечето фирми планират комбинация от платен отпуск и неработни дни за отработване в бъдеще според чл. 142, ал.2 от КТ, сумирано изчисление на работното време. Този инструмент се използва успешно от години, но сега ситуацията е напълно извънредна и той в настоящия си вид не би помогнал. Предвидените в него само 6 месеца за изравняване на работните часове не са достатъчни в тази ситуация, в която се нуждаем от по-дълъг хоризонт за нормализиране на нашата дейност, уточняват от Тракия икономическа зона.

– Периодът за изравняване да се увеличи от 6 месеца на 18 месеца. Тази мярка би дала необходимата гъвкавост при планиране на операциите и сигурност за плащане на пълни възнаграждения на сътрудниците сега срещу възможността в бъдеще при нормализиране на ситуацията те да отработят платеното. В противен случай избраните средства биха били комбинация от платен и неплатен отпуск, както и ограничено съкращаване на персонал.

– Държавата да поеме за 12 месеца изплащането на всички болнични, т.е. и първите 3 дни от паричните обезщетения за болничните.

– Ефективни мерки за борба с „фиктивните“ болнични листове. Мнимите болни утежняват фирмения и националния бюджет. Контрол на лекарите в тази насока, за да не се „заразим“ с вируса на „фиктивните“ болнични.

– Да се изготвят ясни правила за подкрепа на бизнеса с въпросните 60% от заплатите. Нужна е подкрепа за бизнеса за определен по-дълъг период /минимум 6 месеца/, за да не се намалят щатните работни места. Например за период от 6 месеца след приключване на извънредното положение ако са изчерпани всички платени отпуски, а трябва да бъдат освободени служители, вместо това държавата да плаща 60% от заплатите по щат преди извънредното положение, а фирмата да дава още 20%. Така хората ще имат поне 80% от предишния си доход и няма да са на борсата.

Вижте целия разговор във видеото.