10 000 маски за еднократна употреба дари китайската провинция Хайнан на Пловдивската област, а част от тях бяха разпределени днес на здравните заведения

10 000 маски за еднократна употреба дари китайската провинция Хайнан на Пловдивската област, а част от тях бяха разпределени днес на здравните заведения

Статия от: focus-news.net 

Автор: Цветана Тончева

Линк към статия

10 000 маски за еднократна употреба дари китайската провинция Хайнан на Пловдивска област, а днес Областният кризисен щаб разпредели част от тях на здравните заведения. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив председателят на щаба и областен управител Дани Каназирева, която заедно с инж. Пламен Панчев от „Тракия икономическа зона“ и основател на Българо – китайската асоциация за бизнес развитие, лично доставиха дарението.

Припомняме, че през октомври 2018 г. Здравко Димитров, областен управител по това време на Област Пловдив, подписа споразумение за установяване на побратимени отношения с провинция Хайнан, Китайска народна република. За това сега правителството на Хайнан прави благороден жест към своите приятели от България. Инициатор за побратимяването между двете области беше Българо – китайската асоциация за бизнес развитие и по специално Чангцинг ДЖАНГ, председател на департамент „Китай“ на Българо – китайската асоциация за бизнес развитие.

„Огромно благодаря на дарителите. Обезпечаването на медиците и здравните работници с нужните предпазни облекла и защитни средства е изключително важно в ситуацията на разрастваща се пандемия, в каквато сме, защото те са на първа линия в битката за нашия живот. Получените дарения към Областния щаб от физически и юридически лица регулярно се разпределят към болниците. Престоят още такива“, заяви областният управител.

„Непрекъснато обменяме информация с колегите от Китай, заради пандемията с коронавируса. Хайнан е една от най-развитите провинции в Китай с много добро здравеопазване. Те винаги са били много благоразположени към Пловдив и няколко пъти ни питаха от какво имаме нужда. Огромно благодаря, както на дарителите, така и на медиците, които правят всичко възможно в тежката ситуация, в която се намираме“, заяви от своя страна и инж. Пламен Панчев.

Маски от дарението получиха УМБАЛ „Пловдив“ и Спешното отделение към болницата, Спешна помощ в града, както и Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив. На лечебните заведения бяха дарени и маски от най-висок клас, калцуни, предпазни шапки и ръкавици.

Предстои маски от дарените на Пловдивска област от китайската провинция Хайнан да бъдат предоставени на УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Св. Каридад, Военна болница и МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово – това са болниците, които вече приемат и лекуват пациенти с коронавирус.

Лечебните заведения в Пловдив областта ще получат от Областния кризисен щаб и още предпазни костюми.