Ученици започнаха практика в обучителния център „Тракия“ в ТИЗ

Trakia Economic Zone Investment In Bulgaria

Ученици започнаха практика в обучителния център „Тракия“ в ТИЗ

„Провеждането на практиката на учениците в Центъра за професионално обучение на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ е един от първите мащабни, добри проекти, при които бизнесът е активен във взаимоотношенията си с образованието. В Центъра те работят с нова, модерна техника, виждат, че производството не е „мръсна работа“ – това е един от начините за повишаване интереса на децата към професионалните училища“. Това мнение сподели инж. Кирил Саксанов, директор на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив, в образователното предаване на БНТ2 „Знание.БГ“ на 19 октомври.

Деца от 4 професионални гимназии в Пловдивска област вече започнаха обученията си в Центъра благодарение на пилотния проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“. Инициативата се осъществява от екипа на „Клъстер Тракия икономическа зона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Ръководителят на програмата инж. Росен Костурков обясни в предаването, че през втория учебен срок се надява гимназистите да имат практически занятия и в заводи в Тракия икономическа зона. През втората обучителна година специалисти от фирмите в ТИЗ ще се включат не само като ментори и лектори, а и ще участват в заключителните теоретични и практически тестове на гимназистите.

Според инж. Костурков в базите за практика на професионалните училища се поставя основата, а в Центъра се придобиват знания и умения за конкретните производства в зоната.

Разговорът с инж. Кирил Саксанов и инж. Росен Костурков в студиото на „Знание.БГ“ може да гледате тук.