Първият Тракия инвест форум представи пред чужди инвеститори конкурентните предимства на Тракия икономическа зона и регион Пловдив

Първият Тракия инвест форум представи пред чужди инвеститори конкурентните предимства на Тракия икономическа зона и регион Пловдив

Първият по рода си уебинар „Тракия инвест форум“ представи възможностите за инвестиции в най-големия индустриален парк в Източна Европа – Тракия икономическа зона (ТИЗ). В своя над 25-годишен устойчив растеж в района на втория по големина град в България Пловдив, зоната е привлякла над 200 международни и български компании. Форумът на 22 ноември 2022 г. беше насочен към чуждестранни инвеститори, търсещи възможности за развитие на своя бизнес в нова и по-сигурна „зелена“ бизнес среда. Модератор на събитието беше Преслав Бобев – директор „Партньорства“ в Internet Media Group и председател на Европейската асоциация на дигиталните експерти (EURODEA).

Над 20 потенциални инвеститори от САЩ, Турция, Германия и Англия получиха детайлна и практическа информация за конкретните инвестиционни параметри в зоната, помощта, предоставяна на нови бизнеси от нейните партньори и от местната власт, запознаха се и с историята на вече успешно работещите в ТИЗ компании.

Заместник-кметът на Пловдив по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов посочи преимуществата на локацията и тези на общината като бизнес, транспортен и образователен център.  Александър Георгиев, управляващ директор на „Изи Консулт“, една от най-големите агенции за подбор на персонал, представи данни за пазара на труда в региона и в конкретните индустрии в ТИЗ, процесът по търсене и намиране на кадри за нуждите на нови инвеститори.

„Тракия икономическа зона“ като инвестиционен, социален и зелен ускорител на България презентираха нейният основател и изпълнителен директор инж. Пламен Панчев и Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“. Те посочиха и основни предимства на ТИЗ – изключително кратки срокове /от половин до 1 година/ за реализиране на инвестиционното намерение и стратегията за въглеродна неутралност – възможност фирмите да ползват „зелена“ енергия.

Свилен Стоянов, директор „Проекти“ в „Милара Интернешънъл“ и Иван Воденчев, управител на АББ България – клон Раковски, запознаха участниците в уебинара с опита на двете фирми, работещи от години в зоната. Те бяха единодушни, че успешното развитие на тези международни компании се случва и благодарение на създадената тук отлична бизнес и социална среда. В заключителната част на форума съоснователят на „Индъстри Уоч“ и председател на Управителния съвет на „Тракия Тех“ Георги Стоев запозна присъстващите с основните икономически параметри и конкурентните предимства на България като инвестиционна дестинация.

Инициативата „Тракия инвест форум“ е резултат от успешното партньорство между няколко организации със стратегическа роля в Пловдивска област – ТИЗ, Община Пловдив, Изи Консулт, Тракия Тех и Internet Media Group.  Идентифицирайки нуждите на потенциални нови инвеститори в региона и в България като цяло, те се обединяват, за да предложат цялостни комплексни решения, които максимално да улеснят чуждестранните компании, планиращи да инвестират в страната.

 

Линк със запис на целия форум: https://trakiainvestforum.com/trakia-invest-forum-2022/