Кратък обзор на инвестициите в Тракия икономическа зона за 2016 – 2017 г.

Кратък обзор на инвестициите в Тракия икономическа зона за 2016 – 2017 г.

С над 140 предприятия, 1.5 млрд. евро инвестиции /направени в период от 20 години/ и 30 000 работни места Тракия икономическа зона превърна Пловдив в най-развития индустриален център на България, благодарение на сътрудничеството между „Сиенит Холдинг“ и КЦМ 2000,  9 общини – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения – „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“, и бизнеса. Тази година към „Тракия икономическа зона“ се включиха и общините Хасково и Бургас. Всъщност „Тракия икономическа зона“ доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини. ТИЗ е успешен модел за публично-частно партньорство.

Инвестициите за 2016 г. в Тракия икономическа зона са 180 милиона евро. Сред най-големите са заводът за автомобилна електроника на американската „Сенсата технолоджис“. „Сенсата Технолоджис“ е производител и доставчик на високотемпературни сензори за автомобилната промишленост. Дружеството е част от международния холдинг „Sensata Technologies“ – глобална производствено-технологична компания с предмет на дейност разработка, производство и продажба на сензори и системи за контрол, които се използват в автомобилната, самолетостроителната, корабостроителната, военната, тежкотоварната,  телекомуникационната индустрия и др. В предприятието са инвестирани 35 млн. долара, а дългосрочният план e до 2020 г. да бъдат разкрити общо 1200 работни места.

Нов инвеститор в Тракия икономическа зона през 2016 г. е производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България“ – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която построи тук завод.

Българо-немската „Интрама“ /Entrama/ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост също построи през 2016 г. фабрика в Тракия икономическа зона.

Либхер-Хаусгерете Марица, част от германското дружество Liebherr, приключи строителството на новия си логистичен център, разположен върху 32 000 кв.м. С него се увеличи производството в освободените заводски площи, така че след последното разширение в завода се произвеждат 1 000 000 хладилни уреда годишно.

Производителят на детайли за бяла техника немската „Мекалит“ през 2016 г. започна ново производство в завода си в Тракия икономическа зона – на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault – Nissan, Volkswagen и Mercedes.

За 2017 година:

През 2017 г. бе открит заводът на германската компания Osram – водещ световен експерт в областта на осветлението и технологиите. Инвестицията възлиза на приблизително 25 млн. евро, и с нея се създават 900 работни места. В предприятието в Тракия икономическа зона се произвеждат продукти за интелигентни сгради и интелигентни градове. Заводът е част от бизнес единицата на Osram – Digital Systems, която разработва, произвежда и продава електронни компоненти и системи за осветление.

Поредният инвеститор е френската компания „Латекоер“ /Latécoère/, водещ доставчик в самолетната индустрия. „Латекоер“ е със стогодишна история в производството на корпусни елементи и врати, електрически шкафове и е доставчик от първо ниво на самолетостроителни компании като Airbus, Boeing, Embrarer, Dassault и Bombardier. На 27 септември 2017 г. тя започна изграждането на завод за самолетни части в Тракия икономическа зона. След по-малко от година в него ще започне производството на елементи /авиационни възли/ за врати на Airbus A320 и А330, както и електроразпределителни шкафове за електронната им система.

Първоначалната инвестиция в строителството и оборудването на предприятието възлиза на 11 млн. евро, като ще бъдат разкрити 200 работни места. За три години вложението ще достигне 15 млн. евро.