Признаха Пловдив за столица на новата индустрия, 38 000 са новите работни места!

Признаха Пловдив за столица на новата индустрия, 38 000 са новите работни места!

38 000 са новите работни места, създадени в Пловдив и областта през миналата година. Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриване третото издание на Международния бизнес форум „ИНДУСТРИЯ 4.0“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

„Пловдив се превърна в столицата на новата индустрия на България“, похвали домакините той и разкри, че най-ново проучване нарежда областта на първо място по индустриално развитие от гледна точка издадени разрешения за строеж в индустриални имоти – 146, оставяйки дори столицата далеч назад.  

Говорейки за „Индустрия 4,0“ – новата индустриална революция, зам.-министърът посочи, че в момента се отчита период на глобален растеж. „За България като прогноза очакваме значим ръст на инвестициите – 8,9% спрямо 2018-та и 9,5% за следващата година.“, посочи той. Затова и темата за дигитализацията на обществото и икономиката е изключително важна и България трябва да се съобрази с тенденцията, за да не се окаже в ролята на догонващ. В страната, обаче, проблемът в това направление към момента са кадрите и затова новите технологии трябва да бъдат свързани с образованието и обучението. 

„Съвсем скоро очаквам народното събрание да приеме законопроект, който нормативно да уреди въпроса за дуалното обучение“, разкри Борисов.  

„Индустрията е един от стълбовете на европейската икономика. Производственият сектор на ЕС включва 2 000 000 предприятия, осигуряващи заетостта на 33 000 000 европейски граждани и допринасящи 60% ръст на икономиката. Свидетели сме на нова вълна иновации, която носи огромни възможности за европейската и в частност за българската индустрия. Според проучванията цифровизацията на продукти и услуги може да добави повече от 110 милиарда евро приходи на година за европейската икономика“, посочи на свой ред и Огнян Златев – шефът на председателството на ЕК в България. Той изтъкна, че по предложение на комисар Мария Габриел за първи път ще има програма „Цифрова Европа“, която ще отпуска средства в областта на суперкомпютрите, изкуствения интелект, киберсигурността, както и за добиване на умения, за повишаване квалификацията на работната сила и потребителите, цифровицация на публичната администрация и други.  

„С тези инвестиции се прилага европейския подход, който не изключва никого, а България трябва да е ключов участник в тези процеси“, изтъкна Златев и в тази връзка похвални усилията на българското правителство за участие на страната ни в четвъртата индустриална революция. 

„Провеждането на форум „Индустрия 4.0″ е част от стратегията на Община Пловдив заедно със съседните общини, Тракия икономическа зона, Тех парк Тракия да променим региона. С помощта на много партньори правим голяма промяна, благодарение на която говорим за бурно развитие на Южна България“, заяви минути прди това и домакинът Иван Тотев при откриване на третото издание на международния бизнес форум, който цял ден днес ще разглежда теми като Новата индустриална карта на Европа; Политики за стимулиране на индустриалния растеж; Индустрия 4.0: Следващото ниво на технологично развитие и ефективност; България и Индустрия 4.0; Индустрия 4.0 като инструмент на кръговата икономика: Предотвратяване на загубата на стойност; Автоматизация на машините и използваемост за хората; Стратегии, основаващи се на данни: Дигитална трансформация и интелигентни бизнес решения. 

 

 

Източник: Plovdiv24.bg 

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Priznaha-Plovdiv-za-stolica-na-novata-industriya-38%20000-sa-novite-rabotni-mesta-822029