Китайска компания изгражда завод за автомобилни части в Тракия икономическа зона

Китайска компания изгражда завод за автомобилни части в Тракия икономическа зона

Служебният заместник-министър на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи на 10 юни 2024 г. на официална церемония сертификат клас „А“ на китайската компания „ЗиЕс Юръп“ ЕООД (ZS EUROPE LTD). Събитието се състоя в подзона Марица, част от Тракия икономическа зона, на строителната площадка на производствената база на компанията. На церемонията присъстваха още посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. Дай Цинли, инж. Пламен Панчев – създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, Мила Ненова – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Димитър Иванов – кмет на Община Марица.

„Това наистина е една сериозна стъпка в развитието на българо-китайските отношения. Това очертава Пловдив като един притегателен център за инвестиции, не само български, но и чуждестранни. Само миналата година през Министерството на иновациите и растежа сме сертифицирали четири проекта в Тракия икономическа зона на обща стойност 135 млн. лева, които са разкрили 330 работни места“, каза на официалната церемония заместник-министър Красимир Якимов.

„ЗиЕс Юръп“ е първата китайска фирма, която инвестира в областта на индустрията в България. Тя се довери за изграждането на своя първи завод на „Сиенит строителна група“ -фирмата е част от Сиенит Холдинг, който развива Тракия икономическа зона. Производствената база е на стадий вдигната конструкция, застроената площ е 10 000 кв.м и се очаква до края на 2024 г. фабриката да е завършена. Очаква се през лятото на 2025 година да стартира и вторият етап на строителството. В Тракия икономическа зона китайската компания ще произвежда алуминиеви части за автомобилната индустрия.

По-късно през деня зам.-министър Якимов и посланикът на Китай проведоха работна среща в центъра за събития на Тракия икономическа зона, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите.

Още информация, прочетете тук: https://shortly.bg/GnkbK