„Файненшъл таймс“: България става водеща аутсорсинг дестинация

„Файненшъл таймс“: България става водеща аутсорсинг дестинация

Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас се възползват от развитието на аутсорсинга в страната, пише „Файненшъл таймс“ 

България става водеща аутсорсинг дестинация, съобщава в. „Файненшъл таймс“ в статия, публикувана днес. 

Пловдив, град с древна история и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише изданието, цитирано от БТА. 

През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на културата. Междувременно брутният вътрешен продукт (БВП) на Пловдив нараства с 12-13% годишно – един от най-бързите темпове в страната. 

Голяма част от това може да се отдаде на бума в ИТ и аутсорсинг секторите, който е подкрепян от местната власт и правителството, се посочва в статията. 

„Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като едновременно промишлен и културен център на България“, казва кметът на града Иван Тотев. 

Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4% към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА). 

България е деветата в света най-предпочитана аутсорсинг дестинация, според индекса Global Services Location на консултантската компания „Ей Ти Киърни“ (A T Kearney) за 2014 г. 

Инвеститорите са привлечени към района на Пловдив от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, 

пишат авторите на статията Теодор Троев и Ангел Петров. Предимствата на ТИЗ са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури. 

ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на Европейския съюз. 

Инвестициите в ТИЗ надвишават 1 млрд. евро, като се очаква те да бъдат удвоени през идните 10 години. 

„Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте“, казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на съвета на директорите на строителната компания „Сиенит холдинг“, която има важна роля в създаването на зоната. 

Над 100 инвеститори, предимно от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и плоския данък от 10%, които България предлага на чуждестранните компании, отбелязва статията. 

Проект, наречен „Интелигентен град“, за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвместно с германския институт „Фраунхофер“ и китайския технологичен концерн „Хуавей“ (Huawei). 

Друга китайска компания е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа. 

В ТИЗ работят 12 хиляди души, припомня изданието. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче проблем. 

Други български градове като 

Велико Търново, Варна и Бургас също се възползват от развитието на аутсорсинга, посочва „Файненшъл таймс“ 

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат Ейч Пи (HP), например, откри лаборатория в София. 

„Потенциалът, който имаме, може да удвои делът на аутсорсинг сектора в БВП през идните три до пет години“, казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на „Софика Груп“ – най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от „Теле Тек“ (TeleTech), чиято централа е в САЩ, през миналата година. 

Илия Кръстев, изпълнителен директор на „Дейта про“, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, „които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж“. 

Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да подобри качеството на живот. 

 

https://www.vesti.bg/pari/biznes/ft-bylgariia-stava-vodeshta-autsorsing-destinaciia-6037315