Еврокомисар Ферейра към България: ЕС дава шанс, който е веднъж на поколение

Еврокомисар Ферейра към България: ЕС дава шанс, който е веднъж на поколение

Инж. Пламен Панчев дискутира с комисар Ферейра европейската подкрепа за България

Директорът и създател на “Тракия икономическа зона” инж. Пламен Панчев бе панелист във видео конференцията, организирана от EURACTIV България на 18.02.2021 г. Темата на дискусията бе “Европейска подкрепа за икономическото възстановяване, кохезията и реформите в България”. Възможностите, които носят бюджетът на ЕС и Планът за възстановяване на обща стойност 1,8 трилиона евро, се случват веднъж на поколение. Това коментира еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра по време на форума. Темата е особено актуална предвид факта, че в началото на февруари България изпрати до Европейската комисия втори работен проект на своя план, пише euractiv.bg, независимата общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел. Критиките в страната са, че българското правителство е на път да пропилее с лека ръка възможностите и огромното европейско финансиране. Елиза Ферейра говори за възможностите, които Планът за възстановяване предоставя на България.

“Успехът на България е важен елемент от успеха на цяла Европа. Налице са и предпоставките да се материализира – безвъзмездните средства, до които България получава достъп, са в размер на 6.3 млрд. евро (около 10% от БВП). Общата сума може да нарасне до над 10 млрд. евро, ако страната реши да използва подпомагането под формата на заеми”, коментира Ферейра.

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП), Петър Ганев от Института за пазарна икономика също изложиха своите тези по време на конференцията с модератор бившия вицепремиер Ивайло Калфин.

Инж. Пламен Панчев обяви, че Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково работят по проект Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“ за привличане на инвестиции. Целта е развиване на “зелено” производство и постигане на целите на ЕК за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. Панчев попита еврокомисар Ферейра дали ЕК има механизъм за създаване на мрежа от такива паркове – за обмяна на опит и добри практики. В дискусията се включи и Красимир Петков, бизнесмен, който 30 години се занимава с роботика в САЩ и България, и в момента в неговата фирма „Милара Интернешънъл” в Тракия икономическа зона се асемблират първите в страната електрически камиончета. С общи усилия в Пловдив е открита първата лаборатория по роботика, подготвя се обучение в специалност “Електромобилност”. До този момент инвестициите в “Тракия икономическа зона” са в размер на 3 милиарда евро.