В Тракия икономическа зона строят най-големия на Балканите завод за алуминиеви профили за 40 млн. лв.

В Тракия икономическа зона строят най-големия на Балканите завод за алуминиеви профили за 40 млн. лв.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на Здравко Линкин, председател на Съвета на директорите „Интерлинк Груп“ АД. Това стана по време на първа копка днес на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади в с. Радиново, в индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона. Размерът на инвестицията възлиза на 39 705 000 лв. Общата площ на терена е 200 000 кв.м., върху част от която до лятото на следващата година ще бъде изградено първото предприятие от 22 500 кв. м. Първоначално то ще е с годишен капацитет 10 000 тона алуминиеви профили с широки архитектурни решения.

Инвестиционният проект се реализира от фирмата-майка „Интерлинк Груп“ АД, а самото производство ще осъществява дъщерното дружество „Профилинк“ ООД. Изпълнител на обекта е „Сиенит строителна група“ ЕАД, а проектът е поверен на арх. Георги Стоянов, управител на „Архитектурно дизайнерско студио“.

По план до първия завод в рамките на 5-10 години трябва да бъдат построени още 3 производствено-складови халета. По своите параметри базата на „Профилинк“ се очертава като най-голямата в този сектор на Балканския полуостров.

„Заводът ще бъде smart, с висока степен на автоматизация.“, съобщи днес пред медиите председателят на СД на „Интерлинк груп” АД Здравко Линкин. „Ще бъдат разкрити 150 нови работни места. Ако тази инвестиция се беше случила преди няколко години, тогава щяха да ни трябват минимум 500 души персонал. Първоначалните ни намерения бяха новият завод да бъде позициониран извън България, но се оказа, че е по-скъпо и трудно за управление като производство. Благодарим на всички институции и на екипа на Тракия икономическа зона, които много помогнаха за реализиране на този проект“, допълни предприемачът. „Целта ни е да се конкурираме със световно известните производители на този тип прозоречни системи. И да ги изпреварим“, подчерта Линкин. „Профилинк“ ООД в момента е в топ 10 на европейските производители на PVC профили.

„Днес е един слънчев ден за Пловдив и областта – и в преносен, и в буквален смисъл“, приветства министър Лъчезар Борисов. „Сертифицираните инвеститори за последните 4 години на територията на Пловдивския регион са създали над 1000 нови работни места и са вложили половин милиард лева“, посочи той.

„Община „Марица” е шампион по сертифицирани инвеститори“, похвали се кметът Димитър Иванов. „Партньорството между бизнес, община, правителство, областна администрация дава своите плодове. Заради вложението на пловдивската фирма „Интерлинк Груп“ държавата поема ангажимент да изгради инфраструктура – път до околовръстното шосе. Това ще е комфорт за жителите на Костиево и Радиново – в момента големият трафик за индустрията от този район минава през селата“, посочи кметът.

„За тази година са планирани още три големи инвестиции на територията на индустриална зона Марица на обща стойност около 100 милиона лева“, съобщи Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

На събитието присъстваха още заместник-областният управител Петър Петров, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, Йордан Фиданов – управител на „Профилинк“ ООД, Теодор Линкин – член на СД на „Интерлинк Груп“ АД. Сред официалните гости бе и Дани Каназирева, водач на листата кандидат-депутати на ГЕРБ – СДС в Пловдивска област от гражданска квота, която в момент е в отпуск като Областен управител.