Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност

Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност

Статия от: bloombergtv.bg 

Автор: Димитър Баларев 

Линк към статия  

Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност, заяви Пламен Панчевизпълнителен директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В рамките на около 10 години поне за една-две от частите на Тракия икономическа зона сме сигурни, че ще успеем да постигнем въглеродна неутралност“, каза още Панчев.

По думите на госта целта е да се постигна по-привлекателна инвестиционна и иновационна среда.

„Това ще доведе до по-добри условия на труд и на по-добри условия на живот. През 2030 г. очакваме в индустриалната зона въздухът, водата и използването на възобновяеми източници да привлече и живущи в по-малките населени места“.

„През 2030 г. ще можем да осигурим и възобновяеми енергия за предприятията в община Раковски“, каза още Пламен Панчев.

Той категорично заяви, че има желание да се решат всички проблеми по отношение на водния ресурс и каза, че е оптимист, че ще спре използването на питейна вода за индустриални нужди.

„Искаме да дигитализираме административните услуги на ниво община, които се дават на територията на Индустриалната зона“.

„Удовлетворени сме, че интересът към България като инвестиционна дестинация не спада въпреки пандемията. Сериозен инвеститорски интерес от български компании пък има към секторите, които Covid кризата подкрепи като фармацевтиката, логистиката, хранително-преработвателната промишленост“, обясни още гостът.

Според него икономическите последици от кризата ще бъдат усетени по-скоро през следващата година, тъй като през 2020 г. се изпълняват най-вече проекти от 2019 г.

„Голяма част от компаниите в Тракия икономическа зона предвиждат постигане на въглеродна неутралност, и то в унисон с европейските цели“.

„Ако говорим конкретно за индустриалната зона в община Раковски – в момента електроенергията, която тя ползва е около 10-12 мегавата. До 2030 г. ние ще можем да осигурим и възобновяема енергия на предприятията, като същевременно те ще ползват и конвенционалното захранване, оптимизирайки енергийната ефективност в района на общината“, поясни Пламен Панчев.