„Бизнec тoчĸa“: Интервю с инженер Пламен Панчев

„Бизнec тoчĸa“: Интервю с инженер Пламен Панчев

„Бизнес точка“ е най-новата поредица от съдържание на Моnеу.bg, която представя успешните модели на работа на компании с голям принос в българската икономика. Първото място, което екипът посети, беше „Тракия икономическа зона“.

ИнжΠлaмeн Πaнчeв e ocнoвaтeлят нa Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa (TИЗ) и пpeдceдaтeл нa „Cиeнит xoлдинг“ AД. През 2013 година той обединява под този бранд 6-те индустриално зони около Пловдив. През същата година инж. Панчев създава и „Клъстер Тракия икономическа зона“. Към днешна дата ТИЗ е най-мащабната индустриална зона не само в България, но и в Югоизточна Европа. 

През 2018 година заради успешното развитие на ТИЗ град пловдив влезе в челната тройка в категория „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ (FDІ ѕtrаtеgу) в класацията Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019) на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“. Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в класацията на световната медия.

 

Г-н Πaнчeвĸaĸвa гoдинa изпpaти eдин  нaй-ycпeшнитe иĸoнoмичecĸи пpoeĸти y нac – „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ (TИЗ)? 

Категорично една успешна година. Много натоварена тъй като интересът към България расте трайно и всичко това доведе до много срещи с инвеститори, до много реални инвестиции, които бяха реализирани, а други са в процес на реализация. Имаме и много други които ще успеем да завършим през 2019-та или ще стартират през тази година.

 

Биxтe ли пocoчили няĸoи  знaĸoвитe инвecтиции зa 2018 гoдинa?  

Започна изграждането на завод на „одело Фарба България“ за автомобилни части, по-точно за фаровете на „Мерцедес“. Това наистина е едно знаково за региона производство, тъй като даде значителен тласък на промишлено-търговска зона „Куклен“, част от ТИЗ. Заедно със завода за машини с цифрово-програмно управление на „Шпинър“ /SPINNER/, чиято реализация в индустриалната зона също започна, са двете нови високотехнологични производства. Всички знаем, че именно този тип производство успява да накара младите хора с добро образование да останат в България, да намерят своята професионална реализация в родината.

 

Биxтe ли oпиcaли 2018 гoдинa зa TИЗ в цифpи – ĸoлĸo инвecтиции бяxa пpивлeчeни? 

Инвестициите през миналата година надвишават 150 милиона евро. Що се отнася до работните места, стремежът ни вече е с по-високотехнологичните компании да се откриват позиции, които да са с по-голяма квалификация на кадрите и това да е един от сериозните ни приоритети – да съединим бизнеса с професионалното образование.

 

Какво можем да очакваме от 2019 година? Кои ще бъдат новите производствени бази, които трябва да отворят врати през следващите няколко месеца?

Започнахме изграждането на много голям нов логистичен център и сервиз на „Мото Пфое“. Има поредица от български компании, които подготвят инвестиции в зоната. Една част от тях през миналата година закупиха терени, започнаха проектиране, а някои вече имат разрешения за строеж. Това са компании в областта на автомобилните части. Голяма част от инвеститорите, които вече присъстват в зоната, сега разширяват производството си. Някои от тях закупуват само нови машини и оборудване, но и много други строят нови производствени мощности. един такъв много добър пример е немската фирма „Мекалит“ /Mecalit/, която успя да привлече нов партньор и ще започне ново високотехнологично производство.

Френската „Латекоер“ /Lаtéсоèrе/, която е специализирана в части за авиоиндустрията, също прави разширение на базата си, която беше отворена през миналата година. Има сериозно развитие и при платформата „Тракия Тех“ за дигитална трансформация на традиционните индустрии в ТИЗ. Идеята на платформата е да развие и утвърди Пловдив като център за високотехнологични инвестиции. 

 

През последните години автомобилната индустрия е една от най-бързо развиващите се в страната, като тя е силно застъпена и в ТИЗ. Очаквате ли тя да продължи да расте с бързи темпове или секторът вече достигна тавана на своите възможности?

Категорично има възможности за развитие, тъй като средата, която се създаде в целия регион, позволява привличането на много от партньорите на фирмите, които вече са тук. За тях е полезно да дойдат техни поддоставчици и да работят съвместно в ТИЗ. Такива примери имаме много в момента, като заявен интерес има и от производители на части за БМВ. Водим преговори в тази посока и се надяваме в рамките на тази година да ги приключим.

 

И все пак има сигнали за някои затруднения на сектора. През 2018 година доставчикът на компоненти за „Волво“ и „Рено“ – белгийската „Малмар“, обяви, че се изтегля от България заради липса на кадри. Можем ли да очакваме нови изтегляния от нашия пазар заради недостатъчно работници? 

Не бих искал да казвам,че няма такъв проблем, но по-важното е какво правим, за да се справим с него. Ние видяхме първите симптоми преди около 5 години. Общините, конкретно, в които ние работим, показаха много адекватно отношение към проблемите с професионалното образование. Това са усилия, които полагат екипът на ТИЗ, общините, бизнесът, държавата и образователните институции и те вече дават, макар и бавно, резултати. Усилия, които много повече трябва да бъдат показвани като добри примери. Защото ние първо трябва да убедим себе си и всички, които не вярват, че младите хора могат да намерят реализация в България, получавайки добро професионално образование.

И това го казвам, защото контактувам с такива млади хора. Процесът на създаване на обучители също е бавен и не може да се случи без помощта на бизнеса. Хубавото е, че компаниите отдавна разбраха, че трябва да участват в този процес. Има още много какво да правим. Но като добър пример дал това, което постигнахме на ниво клъстър с нашия център за обучение на кадри. Това е тема толкова важна за инвеститорите, че е равностойна на тази за инфраструктурата, например.

 

Moжe ли дa дaдeтe пpимepи зa ĸoмпaнииĸoитo вeчe пoдпoмaгaт oбpaзoвaниeтo? 

„КЦМ“ успешно работят с професионалното училище в Асеновград и създават кадри, които отиват при тях или могат да бъдат насочени към други компании в индустрията. Добри думи можем да кажем и за обучителния център на Liebherr. Важно е да кажем, че създадохме първия в България образователно-индустриален борд заедно с Министерство на образованието, Община Пловдив и  Industry Watch. Идеята е да ориентира децата професионално, като посетят реални производства. Вече повече от 170 деца успяха да преминат през една фаза на обучение и с всяка изминала година интересът към тази форма на образование расте. Тази форма беше насочена към деца 7-8 клас.

В допълнение си партнираме с немския институт за приложна физика Fraunhofer. Сътрудничеството ни датира от 5 години и спокойно можем да кажем, че вече имаме първите си успешни резултати. Това е един завършен проект за кръгова икономика. Имаме вече и проект, позволяващ реализирането на един нов строителен материал, който е плод на сътрудничеството ни. Оптимисти сме, че през следващите няколко години ще намерим начин този материал да се произвежда в България и да се прилага в Европа.

 

https://money.bg/investments/eur150-miliona-investitsii-za-2018-a-koi-sa-novite-zavodi-v-trakiya-ikonomicheska-zona.html