Заплатите в Пловдив ще растат, бизнесът иска S-bahn

Панчев, Тракия Икономическа Зона, Пловдив

Заплатите в Пловдив ще растат, бизнесът иска S-bahn

Статия от BNR.bg

Автор: Живка Танчева – радио Пловдив

Линк: http://bnr.bg/plovdiv/post/101083919/zaplatite-v-plovdiv-shte-rastat-biznesat-iska-s-bahn

 

Важно за развитие на бизнеса в Пловдив и региона е стартирането на градска железница. Така наречения S-bahn трябва да облекчи трафика и да допълни цялостната транспортната схема на региона. В проекта ще участват Пловдив, Асеновград, Чирпан и Първомай. Това каза управителят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, който откри форум за цялостни решения и практики за бизнеса.

Той акцентира, че инфраструктурата е основен притегателен момент при инвестирането на фирми от чужбина.

Цялостна градска железница би могла да се построи от един или двама инвеститори, но за целта трябват и средства от оперативните програми, аргументира се инж. Панчев.

Пловдив е индустриалният център на България, казаха участниците в срещата и изразиха очакване, че в следващите една-две години в региона ще се стигне до откриване на завод за автомобили.

Това е мечта за инвестиции, но зад нея стоят решения и преговори, изтъкна заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Според него това е една от висотите на машинопроизводството и следващата стъпка в развитието на страната. Поне един автомобилен производител ще стъпи в Пловдив, заключиха и производителите на части за големите автомобилни компании.

Красен Кръстев е управител на фирма, произвеждаща детайли за автомобили: Ние сме готови за тази стъпка, като цяло е важно привличането на все повече инвеститори с висока добавена стойност на производството.

Намирането на кадри за бизнеса в Пловдив не е трудно. Ние работим с висшите учебни заведения и тук учат над 40 000 студенти, част от тях започват работа още в последния курс от следването, каза Пламен Панчев.

Десислава Николова е мениджър „Човешки ресурси“ във фирма, която произвежда фарове за автомобили и до месец ще заработят първите 40 човека при тях, като до година – две работещите ще са 400.

Търсят се обаче кадри в машиностроенето, мехатрониката и IT сектора. Постепенно и тук заплатите ще растат, но все още сме на нива, различни от столицата, добавиха от бизнеса.