Odelo започна производство на стопове за Mercedes край Пловдив

Odelo car stoplights

Odelo започна производство на стопове за Mercedes край Пловдив

Статия от Капитал

Автор: Иглика Филипова

Линк към статия

Компанията вече е инвестирала над половината от предвидените 40 млн. евро до 2023 г.

Една година след като започна строителството на нов завод край Пловдив, турската Odelo вече произвежда задни автомобилни светлини за Mercedes. За момента предприятието работи по проекти, прехвърлени от заводите на групата в Словения, а от догодина ще започне производство директно за Mercedes-Benz и Renault. Това стана ясно при официалното откриване на фабриката в индустриалната зона на града. Досега инвестицията е над 20 млн. евро, а заетите са 150 души. Целият проект ще бъде завършен през 2023 г., когато вложението ще достигне 40 млн. лв., а броят на работниците ще се утрои.

Плановете за Пловдив

Строителството на завода на „Одело България“ започна в средата на миналата година, като изпълнител е пловдивската компания „Сиенит“. Предприятието е със застроена площ 23 хил. кв.м.

Заводът вече е сертифициран да произвежда серийни части от клиентите – производители на оригинално оборудване, както и от независими сертифициращи органи. „Това ще ни позволи през 2020 г. да започнем работа по два проекта на Mercedes и един на Renault“, каза президентът на Odelo Ахмет Байрактар.

Целият проект ще бъде завършен през 2023 г., когато инвестицията ще достигне 40 млн. евро. Компанията планира дотогава да увеличи продажбите си до 60 млн. евро, а броят на работниците да достигне 450 души. „Мисля, че ще успеем да намерим достатъчно хора в Пловдив. За разлика от Словения обаче работниците тук имат нужда от повече обучение. Там са по-опитни, защото Словения е по-индустриализирана“, коментира Байрактар за „Капитал“.

Снимка на Ахмет Байрактар

И други проекти

„Одело България“ наскоро откри развоен център в София, в който вече работят 18 души. До три години броят им ще достигне 40. Българското звено работи заедно с другите два R&D центъра на Odelo – в Щутгарт (Германия) и Бурса (Турция), и по думите на Байрактар вече има някои разработени проекти.

Още при старта на строителството край Пловдив стана ясно, че компанията може значително да развие първоначалните си планове след 2023 г., като изгради завод за електроника и парк, в който да работят нейни поддоставчици. Това беше и причината Odelo да купи огромен парцел в зоната – близо 92 дка. Засега все още няма яснота дали разширението ще се случи. „Все още не мога да дам подробности за плановете ни след 2023 г. Важното е, че дойдохме и започнахме нещо. Надявам се, че това ще бъде добра основа да направим още инвестиции“, каза Байрактар за „Капитал“.

Компанията

Турската Odelo регистрира българското си дружество „Одело фарба България“ в началото на 2018 г. В началото на тази година името беше сменено на „Одело България“ във връзка с преименуване и на самата турска компания.

Основни клиенти на Odelo са Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, VW. Групата има общо 8 завода – по един в Германия и България и по два в Словения, Турция и Китай. Разполага с три R&D центъра (Германия, Турция и България) и един логистичен център в Мексико. В групата работят общо 3759 души. За последните пет години инвестициите й са в размер на 220 млн. евро. Очакваните продажби за 2019 г. са 433 млн. евро.