Пловдивският производител на роботи Милара влиза в бизнеса с електрокамиони

Robot manufacturer milara

Пловдивският производител на роботи Милара влиза в бизнеса с електрокамиони

Статия от Капитал

Автор: Михаил Ванчев

Линк към статия

Компанията прави 10 млн. евро инвестиция, за да сглобява, а в близко бъдеще и създава модели на малки товарни автомобили

 Десет милиона евро инвестиция прави пловдивската фирма „Милара Интернешънъл“, за да стартира серийно производство на електрически камиончета в Пловдив. Компанията, чиято основна дейност е изработка на роботи (част от които за американската армия), е решила да влезе в проекта на регистрираната в Германия Sevic systems SE и да започне да сглобява, а след година – и да измисля и произвежда, електрически товарни автомобили.

Според собственика на „Милара“ Краси Петков компанията му вече е започнала процеса чрез закупуване на 5 хил. кв.м земя и машини и чрез изграждането на производствена база, като цялата сума на инвестицията трябва да достигне 10 млн. евро, от които над 3 млн. ще са заемен капитал от OTP.

Отделно самият Петков и неговият бизнес партньор Йордан Найденов правят лична инвестиция в размер на 4 млн. евро в европейския клон на Sevic systems, като придобиват 10% от компанията. Идеята им е „Милара“ да развива и нови модели, които след това да бъдат продавани от Sevic.

Базата 

Екипът на пловдивската компания ще произведе до края на 2019 година общо 260 броя електрически камиони, а от 2020 г. само месечната производителност щe бъде 600 броя. Ако търсенето надвиши това количество, „Милара Интернешънъл“ планира да построи нов завод, за да отговори на пазарните нужди.

Партньорите Sevic systems и „Милара“ са решили всички производствени дейности да се извършват в сега съществуващата база на българското предприятие на Петков.

Sevic разполага с пълната гама от малки електрически превозни средства. Те пренасят товари от логистични центрове в градовете до крайна точка (така наречената последна миля ), посочена от клиента. С този вид транспорт удовлетворяват всички екологични изисквания в Европейския съюз и притежават сертификат, който им позволява свободното движение из европейските градове без ограничение.

Моделът, който сега ще се сглобява, е китайски на компанията Cenntro, има обсег до 80 км с едно зареждане и може да бъде надграждан с различни отделения за товар – от стандартни алуминиеви контейнери до пръскачки за вода. Това прави камиончетата идеални както за вътрешна логистика в големи индустриални пространства като заводи или пристанища, така и за обществени пространства, където могат да събират безшумно боклука или да слагат скобите на нарушителите на синята зона.

Инвестицията

Първоначално избраният от „Севик България“ партньор беше компанията „Мотокар Сервиз“, която е официален представител на електрокарите Linde в България. Миналата година дори беше почти сигурно, че те ще започнат да сглобяват камионите. Оказва се обаче, че исканата от „Севик“ инвестиция, както и мащаба на плановете са отказали „Мотокар“, но са привлекли „Милара“.

Александър Брилис – управляващ директор в Sevic systems SE – Германия, разказа за „Капитал“, че компанията му е стъпила у нас през 2017 година. „Първите ни връзки тук бяха много перспективни и решихме, че България е правилното място да развиваме производството на нашите електромобили. След направено проучване и с помощта на екипа на „Тракия икономическа зона“ стигнахме до „Милара“. Направихме няколко срещи със съсобственика Краси Петков, обсъдихме възможностите за съвместен бизнес и през януари 2019 година подписахме договор. И само за няколко месеца създадохме работни взаимоотношения“, доволен е Брилис.

Прогнозата на Александър Брилис е, че инвестицията ще се възвърне след 2 години, а Краси Петков счита, че след 24 месеца компанията дори ще бъде на печалба от новата си дейност.

Петков обяснява, че неговите компании са органически свързани и имат добра база, от която да влязат в този нов бизнес. Американската като лидер в роботския полупроводников бизнес има достъп до световния пазар и до най-големите фирми за електронни компоненти, а българската компания се грижи за развойната дейност и производството.

Годишните обороти на американската „Милара“ са около 30-40 милиона долара и най-големият ръст е постигнат с производството на различни автоматизирани системи и роботи. „В българската „Милара“ ние трансферираме само неща, които сме сигурни, че можем да развием – отначало механични детайли, след това създадохме инженерен отдел, с който правим обновяване на произвежданите машини, системи и нови разработки. Сега започнахме да пренасяме готови изделия. В последните години сме удвоили машинния си парк в Пловдив“, казва Петков. Годишните приходи за 2018 година в България са 24 млн. лева.

Новите модели

След сключване на договора екип на Sevic systems и „Милара“ отива в Китай на посещение във фирма Cenntro, град Ханджоу, където вече се произвеждат този вид товарни електромобили. Китайската компания работи съвместно с гиганта Alibaba и има развита система не само за продажба на електромобилите, но и за продажба на услугата „превоз“ с електромобили.

После китайски работници и инженери идват в Пловдив, за да помогнат при старта на новото за „Милара“ производство. Фирма „Севик България“ ООД ще дистрибутира продукцията в България и Източна Европа.

Големият план на Петков обаче, е създаването на нов концептуален модел, разработен и произвеждан изцяло от „Милара“, като след това той бива продаван навсякъде от Sevic systems.

„Идеята на гермавската компания е ние да завършим с напълно европейски модел на електрически камион, който да разработим тук в България. Имаме около година и половина да реализираме тази идея“, коментира съсобственикът на Милара. „За производството на един електрически камион се използват сходни компоненти като при роботите. „Милара“ се занимава с автоматизация и имаме отличен опит в базисното ниво на управление на електродвигатели, имаме собствено ноу-хау в самото управление на електрическите машини, имаме софтуер, който може да управлява, както роботи така и електромобили, работим в областта на нано технологиите, които могат да допринесат за създаването на качествени батерии. Разработваме сензори, двигатели и
управления“.

Петков не само смята, че са в състояние да затворят цикъла за създаване на електрическо камионче, но дори да тръгнат към автономните такива.

По данни, предоставени от Sevic systems SE, пазарът на електрически товарни превозни средства в Европейския съюз стартира през 2016 година. През 2018 година на него са продадени около 10 000, а през 2025 целта е продажбите да достигнат 785 000, от които 323 000 са в сегмента, в който се целят Sevic – компактни електрически камиони.