Българският износ е нараснал с близо 10%

Industrial zone Maritza in Trakia Economic Zone

Българският износ е нараснал с близо 10%

Статия от burgas-reporter.com

Линк: Статия

 

Българският износ нараства с близо 10% в периода януари – май 2019 г., спрямо същите месеци на 2018 г.

Това обяви замeстник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на годишната среща на посланиците на Република България. Тя подчерта, че динамиката на българската външна търговия през първите месеци на настоящата година е изключително добра, като това е в резултат на съвместните усилия с представителите ни зад граница.

По думите ѝ добрата новина е, че се забелязва тенденция към ръст на износа не само в рамките на ЕС, но и към трети страни.

„Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката“, допълни Иванова.

Износът на България в посока ЕС расте  през първите четири месеца на настоящата година със 7,3%, като основни търговски партньори за ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа ни за Съюза.

Към трети страни експортът нараства с над 14%, а водещи партньори на страната ни са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония.